Grunnkurs i arbeidsmiljø – Tre dager
Vi gir deg en grunnleggende innføring i regelverket, arbeidsmiljøfaktorer, aktørene i arbeidsmiljøarbeidet, arbeidsmåter innen HMS og sykefraværsoppfølging.
Vi anbefaler at verneombud, medlemmer av arbeidsmiljøutvalget og ledere deltar sammen på kurset da det gir et godt grunnlag for videre HMS-arbeid. I følge arbeidsmiljøloven skal arbeidsgiver sørge for nødvendig opplæring.
Innhold:
Vi går gjennom følgende temaer:
- Innføring i arbeidsmiljøloven og trening i å finne frem
- Hva kjennetegner en god arbeidsplass og et godt arbeidsmiljø?
- Arbeidsgiver ansvar, arbeidstakers
plikter, verneombudet og AMUs oppgaver og roller - Arbeidsmiljøfaktorer - psykososiale, organisatoriske og fysiske
- Samarbeid, kommunikasjon, omstilling, konflikter, mobbing
- Systematisk HMS arbeid, kartlegging av arbeidsmiljø, risikoanalyse
- Fra kartlegging til handling
- Hvordan få et godt samarbeid mellom verneombud og leder
Kurset er tilrettelagt for diskusjon og refleksjon, og det legges opp til praktiske øvelser som vil øke tryggheten i rollen som arbeidsgiver, verneombud og AMU-representant.
Kurset varer i tre dager.
Kurset passer for:
- Først og fremst for nyvalgte verneombud, medlemmer av AMU (Arbeidsmiljøutvalget), mellomledere og andre som ønsker oppfriskning eller fordypning. Det kreves ingen forkunnskaper.
- Opplæringen skal fortrinnsvis gis i arbeidstiden og den ansatte skal ha full lønn. Er opplæringen lagt i fritiden, betales lønn som ordinær arbeidstid, uten overtidsbetaling.
- Kurset går over tre dager, og er derfor å anse som kortere opplæringen enn det som fremkommer av Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-19.
- Forskriften regulerer lengden på opplæringen av verneombud og AMU-representanter. Hovedregelen er en varighet på minst 40 timer, men det kan altså avtales kortere opplæring.
- En avtale om kortere opplæring skal basere seg på konkrete vurderinger av risikoforhold/problemer gjort i og av den enkelte virksomhet, og disses karakter og omfang.
- Dersom virksomheten, i denne sammenheng ledelsen og verneombud/AMU-representant, kommer frem til at det er forsvarlig med kortere opplæring, inngås det en skriftlig avtale om dette.
- Etter kurset får man deltakerbevis. Deltakerbeviset benyttes som dokumentasjon for nødvendig opplæring i HMS for verneombud og medlemmer av AMU.
Program for dagene
-
Dag en
-
Dag to
-
Dag tre
Kursholder
-
Steinar Klausen
BedriftspsykologBedriftspsykologen Steinar Klausen leverer psykologtjenester til offentlige og private virksomheter. Har 30 års praksis som psykolog med allsidig og solid erfaringsbakgrunn fra klinisk, rådgivende og organisasjonspsykologisk arbeid.
Ofte stilte spørsmål
-
Smittevern
-
Er det servering på kurset?
-
Hvilke påmeldingsregler gjelder?
-
Vil det bli delt ut undervisningsmateriell?
-
Er kurslokale tilrettelagt funksjonshemmede?
-
Hvordan søke om OU-fond midler til kurs hos Virke?
-
Har du spørsmål om et kurs?
Få kursnyheter rett i innboksen
Abonner på vårt nyhetsbrev!
Følg oss på sosiale medier:
Dette skjer hos Virke!
Onlinekurs - Arbeidstid - arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser
Når og hvor mye er det lov å jobbe? Hvilke bestemmelser har betydning for hvordan vi organiserer arbeidet vårt? Er arbeidstidsreglene annerledes på hjemmekontoret?
Medlemsmøte kultur og reiseliv
Velkommen til medlemsmøte for reiseliv og kultur angående lønnstøtteordningen.
Reparatørene kommer
EU parlamentet vedtok nylig forbrukernes rett til å reparere produkter. Men er det mulig å gjøre butikk på reparasjon? Lær mer i dette webinaret!
Avfallsfrie byggeplasser, i teori og praksis
Møt noen av aktørene som leder an i utviklingen av konseptet avfallsfrie byggeplasser.